onsdag 2 april 2014

Tips på träning i grupp

 

Att våga träna löpning tillsammans med andra är inte alltid så lätt.  Man tror gärna att man kommer att "sinka" någon annan eller inte orka hela vägen eller att alla andra är mycket starkare snabbare eller uthålligare än vad jag är. Jag tror att ALLA löpare känner så för att vi i grunden är individualister. Man har fastnat för löpning just för att man gillar att göra saker på sitt sätt. Man gillar att träna när det passar en själv och man vill kanske inte binda upp sig vid tidpunkter och annat.
Men att träna löpning i grupp ger ytterligare en  dimension till löpningen. Det ger fler och nya möjligheter att utvecklas. Dels pressar man sig lite extra eller så får man nya bekantskaper eller bara en bättre motivation att ge sig ut.
Att träna distanslöpning i grupp kan dock vara lite svårt. Det kräver att man är ganska lika i tempo, åtminstone inte skillnader på över 1 minut i kilometertempo. Det är däremot bättre att springa intervaller i grupp. Väljer man att springa tidsintervaller så springer man i sitt eget tempo och passet blir lika jobbigt för alla eftersom alla bör ligga i samma pulszon. Under vilan kan man antingen välja att återsamlas eller så startar man på den punkten man nådde under tidsintervallen. På det sistnämnda sättet kan det kännas bättre för de som är lite långsammar . Därför då blir de som startar först ifattsprungna istället för omsprungna under intervallen.

Om man är några stycken kan fartlek vara kul. Ett annorlunda sätt att göra det på är att springa på en lång rad (med olika långt emellan varje löpare beroende på hur många man är). Sedan låter man sista personen i raden göra en rush och springa om hela raden tills denna hamnar först. Grundtempot för "raden" är sakta och varje löpare som gör en omspringning kan göra sin rusch så fort den vill.

Backintervaller är också ett bra att träna tillsammans med de man inte är helt jämn med. Samma backe 200-300m, olika startpunkter som förhopningsvis leder till gemensam slutpunkt.

Bara fantasin sätter gränser....

Jag säger som Timbuktu.... "det finns ingen genväg bara en väg" 

SÅ GE DIG UT OCH SPRING FÖR LIVET!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar