måndag 11 juni 2012

AjAjAj.....Vad gör vi...

.....och vad borde vi istället göra?
 Vad gör vi då om vi plötsligt får ont någonstans mitt under ett tränings- eller tävlingspass?? Jo, troligen fortsätter dom allra flesta av oss med det vi håller på med. Vi är liksom vana vid lite smärta vid stora kraftansträngningar och vi tror nog att det försvinner om jag bara trampar på. Och faktum är, att det gör det oftast också, åtminstone under just DET träningspasset. För då har vi ökad cirkulation, endorfiner och adrenalinpåslag. Då är det helt naturligt för hjärnan att ignorera sådana symtom eftersom det utsöndras ämnen som säger till kroppen att "du är på flykt, maka på påkarna".
Men varför är det så dumt att fortsätta då?? Skadan är ju redan skedd? Jo, det som händer vid skadetillfället, oavsett skada, är att blir det en blödning i området och när vi har hög puls under träning har vi en ökad cirkulation ut i vävnaderna. Det leder till att blödningen blir mycket större än vad den hade blivit i vila! Detta känns oftast inte under tiden vi tränar men, när vi kommer hem och alla endorfinerna har gått och lagt sig för att sova så börjar det att bulta och göra ont.
Vad ska vi då göra för att minimera en plötsligt uppkommen skada under träning eller tävling?

STANNA DIREKT -  puls och blodtryck blodtryck sjunker vilket leder till att blödningen i området minskar och gör att skadan inte fortskrider
KYL OMRÅDET -  blodkärlen dras ihop så att blödningen minskar ännu mer plus att det har en smärtlindrande effekt
KOMPRIMERA OMRÅDET SÅ FORT SOM MÖJLIGT - linda skadan så hårt du kan utan att du tappar känseln nedanför bindan. Låt trycket sitta i 24-48 timmar innan du släpper på det. Även detta minskar blödningen och tillåter inte att vävnaden svullnar.
HÖGLÄGE - förbättrar det venösa återflödet till hjärtat och minskar svullnaden som annars gör att det tar längre tid att få skadan att läka

Det finns en minnesregel för ovanstående beskrivna åtgärder som benämns RICE
R= Rest
I= Ice
C= Compression
E= Elevation

Nu har jag väl varit snusförnuftig, eller hur??

För er som förstår att jag inte har kommit på detta alldeles själv kan läsa mer på denna utomordentligt välskrivna blogg om träningslära HÄR !

/Moss och grästorvorInga kommentarer:

Skicka en kommentar