måndag 26 augusti 2013

Andningsproblem vid simning

En god vän till mig och tillika triathlet har haft upprepade besvär med hosta, rosslig andning och vätska i luftvägarna under och efter en del av hennes simpass. Första gången det hände var för ett par år sedan. Då trodde vi alla att hon hade fått en rejäl kallsup. Efter detta har liknande symtom kommit till och från oberoende av yttre omständigheter. Den enda omständigheten som gör skillnad är när hon simmar i pool dvs i tempererat vatten (26-28 grader). Då har problemet aldrig uppstått.
Detta har förbryllat oss alla och givetvis ett lidande för henne själv då simträningen för henne ofta har varit förknippad med obehag och rädsla för att känna andnöd. Hon har själv tyckt att det både har låtit och tett sig som ett lungödem eftersom hon i kombination med andningsbesvär även hostat upp mängder med vattentunn vätska.
Hon är för övrigt frisk som en nötkärna och väldigt vältränad och duktig simmare. Som de sjuksköterskor vi är, har vi tillsammans försökt hitta orsaker, anledningar och förklaringar. Kan det vara våtdräkten som stasar stora kärl? Kan det vara smutsigt vatten som ger en reaktion i luftvägarna? Kan hennes sätt att böja nacken vara orsaken till att cirkulationen från lungorna försämras? Kan det bero på det onaturliga andningsmönstret man har när man simmar? Ja, vi har verkligen haft "brainstorming"!
Jag är orolig för henne och häromveckan hade hon fått en rejäl attack efter att ha simtränat i en å. Då gav jag mig sjutton på att hitta någon som kände till problemet. Jag började då att googla på alla möjliga olika kombinationer av "simning och andningsbesvär". Det måste finnas fler som har dessa problemen! Och till slut, efter många olika sökningar, hittade jag ett syndrom som kallas SIPE. Vilket står för Swimming Induced Pulmonary Edema och drabbar framförallt triathleter, men även fridykare och scubadivers. Syndromet kallas också för Immersion Pulmonary edema , IPE.
Hennes problem stämmer precis på detta och det var en lättnad att det fanns beskrivet.
Här finns en Studie som beskriver SIPE
En Studie visade att 1,4 % av alla triathleter drabbas av dessa symtom
Här kan man läsa en Studie som beskriver tre triathleter som drabbats av SIPE
Det som jag har kunnat läsa mig till är att orsaken till uppkomsten av SIPE är okänd men vissa faktorer är predisponerade. Såsom kallt vatten, ej riktigt uppvärmd innan simstarten, trång våtdräkt och kanske ev. lite förhöjt blodtryck eller adrenalinpåslag innan simstart.
Här är en triahtlet som beskriver problemet på sin Blogg.
Jag hoppas innerligt att informationen kan hjälpa henne och att hon hittar ett sätt för att undvika att det uppkommer igen. För det vore väldigt väldigt synd om hon skulle ge upp triathlonträningen för att hon drabbats av SIPE från och till.
Är det någon mer som har erfarenhet av detta?
Det vore guld värt att veta och kanske få lite tips om hur man kan förebygga!

22 kommentarer:

 1. Åh så jag önskar att jag hade kunnat komma med något bra tips. Jag heter Helena och är nybörjare med triahtlon. Jag hade mitt första anfall 2011 när jag simmade Vansbro tjejsim, förstod inte alls vad som hände och varför jag fick andnöd med hosta och rossel, nästa gång det hände var vid min triathlonpremiär 2012 inte heller då "fattade" jag var det var, denna gång var attacken kraftigare och det tog mycket längre tid att återhämta mig. Har sedan vid flera tillfälle i öppet vattenträning fått bekymmer. Tycker mig kunna koppla ihop det med att jag fått hög puls och adrenalinpåslag snabbt samt kallt vatten, trodde inte att det skulle hända i bassäng, men i söndags fick jag ett anfall/attack vid bassängträning :( Jag undrar om din vän har varit hos någon läkare och isf om någon behandling har getts. Jag gick till VC då jag trodde det var ansträngningsastma men fick lite förståelse då de "akuta" besvären lagt sig. Jag funderar en del kring bestående skador i lungorna och hur snabbt efter ett anfall det är bra att träna igen. Skulle vilja hitta någon bra läkare...Tack för bra blogg och bra länkar!
  MVH Helena

  SvaraRadera
 2. Hej Helena! Tack för dina rader! Hemskt tråkigt med dina besvär. Det låter identiskt med min väns symtom. Du får gärna höra av dig på min mail: liselott2000@hotmail.com
  /Tack

  SvaraRadera
 3. Hej
  En ofta missad diagnos kan vara Vocal Cord Dysfunction, VCD. Många tror det kan vara andsträngnings astma då symptomen är lika, men med ej tillräcklig kunskap missas denna diagnos. Googla och läs vad Dr Leif Nordang skriver om det! Lycka till!
  Hälsningar Eva Eriksson

  SvaraRadera
 4. Hej
  Sitter nu på Hjärtintensiven efter att ha premiärsimmat med våtdräkt. Dräkten pressade in vätska i mina lungor och hjärtat blev överansträngt. För att göra en lång historia kort. Nu väntar 4 v sjukskrivning med hjärtmediciner. Det var starten på min Triathlonkarriär.
  Det hjälper inte din kompis men kan vara bra att inte vara ensam.
  Hälsa krya på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men fy sjutton vad hemskt!!Hoppas att du repar dig snabbt!! Hör gärna av dig och berätta hur du mår!

   Radera
 5. Jo, det var läskigt. Nu mår jag bra, när jag är stilla. Annars rör jag mig snabbt som en 85åring, klara inte av snabba puckar. Då blir jag trött o får svårt att andas. doktorn säger att jag kommer bli helt återställd men det lär ta ett tag. Är sjukskriven i 4 veckor till att börja med pga av hjärtsvikt som uppstod efter överansträngningen.

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Även jag känner igen mig. Var tvungen att bryta Vansbrosimmet förra året då jag inte kunde andas. När jag kom till läkartältet kunde jag inte syresätta mig och fick extra syrgas ett tag. Läkaren gav ingen diagnos men sa att andningssvårigheter av den sort jag fått hade ökat mycket nu när swimrun och triathlon blivit så populärt. Att de sällan såg något liknande vid bassängträning. Han menade att det var våtdräkten som var en bidragande orsak. Jag har simmat lite i bassäng i vinter inte känns något. Simmat på Rhodos i baddräkt, det gick bra. Men nu har jag provat utomhus med en annan våtdräkt (inte den jag hade i fjol utan en något större modell)och det gick inte alls. Går rätt bra så länge jag inte tar i och får puls, men så fort jag pulsar upp mig täpps andningen till. Rethosta med slem och rosslig andning nu efteråt. Antar att det blir Vansbrosimmet utan våtdräkt i år. Är bara så rädd att det ska kännas likadant då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch jag lider med dig. Det verkar som att det är våtdräkten som är orsaken till dina besvär. Jag önskar jag kunde ge dig något bra råd men har inga ideér alls. Känns som att det finns mycket som inte är känt om SIPE. Önskar dig Lycka till och härligt att du inte ger upp, men va rädd om dig!

   Radera
 7. Ok
  Då är vi några stycken som får klara oss utan våtdräkt. Jag är hyfsat återhämtad o glad att jag orkar springa igen.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att du har repat dig, Sofie!

   Radera
 8. För mig som simmare låter det underligt att en våtdräkt kan orsaka hjärtsvikt mm mm. Låter mer troligt att det är kroppens egna system som löper amok. många vet inte vad stressymptom är tex (yrsel, hjärtklappning, andningssvårigheter) och att simma i mörka vatten, tävla, ev känna sig lite obekväm med dräkt och situationen i sig kan få kroppen att reagera helt galet, och kanske en orsak till att man andas felaktikgt och inte kan slappna av. En del personer har bättre dykreflex än andra, på en del stannar faktiskt hjärtat om de får kallt vatten i ansiktet!!!! Läkare idag vet inte mycket, egen erfarenhet, så att lita blint på dem skulle jag inte göra. Att det inte sker lika ofta i bassäng låter logiskt, det är ju en avgränsad miljö, du ser botten och inga ev faror lurar under ytan.... Jag hade nog gått till en KBT-terapeut och arbetat igenom allt jag känner när jag är i öppet vatten. Jag skämtar inte bort det här, menar allvar, har själv lärt mig en massa om min egen kropp och hur galet den kan reagera i ivssa situationer, det gäller att identifiera "markörerna" och arbeta med dem och på så vis gå vidare.

  SvaraRadera
 9. Hej

  Jag är, sedan barnsben, van vid öppet vatten. Har i hela min uppväxt simmat och dykt i Östersjön. Jag blev mäkta förvånad när orken tog slut och andningen ströps. Jag tror på teorin att våtdräkten, i mitt fall, ströp avluftningen. Jag svettas ganska rejält vid ansträngning och lungorna blev vätskefyllda som svampar vilket i förlängningen orsakade hjärtsvikt.
  Som sagt, jag är van vid vatten sedan innan, har aldrig haft problem med simning eller dyk. Inte heller efter det, utan våtdräkt. Jag simmar och dyker och mår bra med det.

  SvaraRadera
 10. Hej, Min dotter sa i veckan att hon alltid hostar när hon simmar. Det var därför jag hamnade på denna sidan... Hon är 15 år och brukar simma och leka i sjön där vi bor. Vi hade tänkt att simma ca 400 meter tillsammans men hon ville vända ganska direkt för hostan kom. Det är ju inte så varmt i vattnet i år, men här är nog ändå minst 20 grader och hon simmade i bikini. Hon hostade inte så farligt, och hon sa inte att hon fick svårt att andas, men hon menar att just hostan kommer så fort hon simmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Det vore intressant att få veta om din dotter crawlar eller bröstsimmar. Jag har nämligen en alldeles egen teori att det onaturliga andningsmönstret vid frisim är en av faktorerna som orsakar vätskeutträdet i lungorna.

   Radera
 11. Hej,

  Jag har precis skaffat våtdräkt för open water. Testade den första gången idag och upplevde liknande symptom, fast lindrigare. Hittade din sida först och sedan den här som verkar beskriva samma sak. http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Fallbeskrivning/2017/06/Simningsorsakat-lungodem-vid-svenska-forhallanden-otillrackligt-studerat/

  Det känns lite läskigt. Jag ska testa att köra utan våtdräkt nästa pass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders. Det här verkar onekligen att vara vanligare än vad jag först trott. Trist att även du känt av symtom på SIPE. Skriv gärna och berätta om det blev någon skillnad utan våtdräkt.

   Radera
 12. Jag fick samma jobbiga upplevelse igår på Sthlm triathlon. Köpte förra året en ny dräkt och fick även förra året jobbigt med andningen pga vätska i lungorna. Har kört hela sommaren med den gamla dräkten som inte sitter lika tajt men ändå tajt och har funkat kanon. Men så igår tog jag den nya igen och kom ungefär 1,2 km när problemen uppstod. Simmade kanske 100 m till sen var det bara att vinka till sig en båt. Enl läkaren som kollade av mig så var det dräkten som satt för tajt över bröstet och pga detta har blodet inte syresats och vätska bildats i lungorna. Dom kollade mig under ett par timmar så det inte ökade vilket det tydligen kan göra. Men det gick åt rätt håll och jag ökade syret i blodet. Hostade upp vätska i några timmar tills det avtog och på kvällen var det i stort sett borta. Läkaren sa att det var en form av så kallad torrdrunkning. Trist att avbryta tävlingen men det känns som rätt beslut då det var värre än förra året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fnurra. Så tråkigt att höra att du fick bryta. I ditt fall verkar det ju ändå att ha att göra med våtdräkten. Men kan det ändå varit andra faktorer som tex för snabb pulsökning och kallt vatten i kombination med den trånga våtdräkten som påverkat? Jag har ändå lite svårt för att tro att det skulle vara enbart våtdräkten.. Hoppas du mår bra igen och hittar en hållbar lösning. Återkom gärna i tråden och berätta hur det går. /LöparLotta

   Radera
 13. Skönt att det gick bra för dig. Jag fick hjärtsvikt och levde som en 80-årig tant några veckor 😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du fått några besked på trolig orsak av läkare? Har du provat simma igen?

   Radera
 14. Min läkare så att jag fick vatten i lungorna pga våtdräkten. Det i sin tur gav mig hjärtsvikt. Jag har inte vågat pröva med våtdräkt igen. Jag håller mig numer till löpning ... eller jogging är mer rätt benämning 😂

  SvaraRadera