tisdag 21 december 2021
Spekulationer och mutationer
fredag 29 oktober 2021
Plötsligt i Alcudia....
onsdag 29 september 2021
Restriktioner och spekulationer
När jag var liten var jag rädd för att det skulle bli krig.... Jag minns speciellt en gång, jag stod vid min mamma när hon lagade mat och jag var ledsen och rädd för att det skulle komma soldater och börja kriga mot oss. Jag minns så tydligt mammas svar och ord till mig då. Hon sa ;"Du behöver inte vara rädd, lilla Liselott. Det kommer inte bli krig hos oss. Men världen är sån, att krig och farsot kommer då och då. Det är för att vi inte ska bli för många på jordklotet....." Aldrig trodde jag väl då att jag skulle få uppleva ett Farsot.
Idag släpper Sverige på restriktionerna.... Vi har nåt en så pass stor andel vaccinerade plus att smittoantalet per dag sjunker. Är det rätt, är det fel? Är det för tidig? Kommer det att bli ett bakslag? Jag kan inget annat än att tycka och tro att det är rätt tid nu. För det finns betydligt fler sidor av detta mynt än att få folk att överleva Covid 19. Folk ska kunna få överleva andra sjukdomar också, som man antingen inte sökt för eller som har prioriterats långt ner på listan pga den höga belastningen på sjukvården. Att leva i en pandemi under 1½ år är helt enkelt en påfrestning för hela mänskligheten. Människor har inte "bara" dött, eller fått livslånga komplikationer utan andra har även förlorat sina företag, inkomst eller livsglädje.
Men hur ska vi gå vidare egentligen? Många beteende som vi har fått under pandemin har satt sig djupt. Och det är i och för sig bra. För min egen del känns det väldigt motigt att tex börja hälsa med handslag igen. Inte för att jag är orolig för själva handslaget i sig, utan mer av lathet för att jag måste sprita händerna efteråt. Sedan kommer jag personligen fortsätta att hålla avstånd och se barn och ungdomar som ovaccinerade potentiella virusbomber....💣. Vilket dom i och för sig är.... Jag har ju faktiskt inte fått lov att ta den andra sprutan av Covidvaccinet på grund av att jag var sjuk i Guillaine Barré i vintras. Man säger nämligen att man ska vänta i ca 1 år innan man tar någon vaccination överhuvudtaget om man har varit sjuk i GBS. Så det är bara att lyda.... Dock är min tid lika värdefull som alla andras och jag tänker inte tillåta mig vara föremål för någon samhällsmobb där man tycker att som ovaccinerad ska stanna hemma och skylla sig själv. Nej jag vill också börja leva.... jag har inte valt detta själv...Och det jag har saknat mest av allt i denna pandemin är att resa och att uppleva saker.
Jag hoppas innerligt och tror faktiskt att vi inte kommer att ha en ny våg av Covid19 i Sverige. Åtminstone inte nu, så länge vaccinet är motståndskraftigt. Men däremot kommer säkert patientflödet av Covidsjuka finnas för alltid (om än på en låg nivå). Åtminstone tills någon knäcker nöten med ett antiviralt läkemedel som kan bota. Men vi får inte glömma att vi nu har vi haft en tid av distans som faktiskt inneburit att vi har blivit mindre smittade av de vanliga förkylningsvirusen och bakterierna. Immunförsvaret har helt enkelt legat på latsidan. Så risken finns att det kommer en höst och vinter där vi kommer att bli sjukare än vanligt i detta. De där förkylningsantikropparna som jobbar i vanliga fall sover nämligen en djup törnrosasömn....💤👑 Men nu är det dags...Wakie Wakie...... Upp och hoppa ...... För nu är det fest och alla virus är bjudna 😜🥂💃🎉
/Peace Love and Löparskor
torsdag 29 juli 2021
Där fick man så man teg
Eftersom mitt minne är sämre än min tilltro till min träning så frågade jag TriMia för några veckor sedan om hon ville Swimrunna med mig i 2XU Island Challenge i Karlshamn. Jag har ju nästan förträngt att jag låg halvt om halvt förlamad i Guillaine Barre för 6 månader sedan. Men Swimrun är en så sjukt häftig tävlingsform, så när det till slut blev klart att tävlingen skulle bli av så var jag ju bara tvungen att vara med. Och Mia... hon har en galen vinnarskalle och kan ta ut sig till bristningsgränsen när det väl gäller. I lördags tog hon ut även mig....
Idag, 4 dagar efter rejset, kan jag gå någorlunda normalt...
Men för att ta det från början så är Mia lite av en rookie på det här med Swimrun. Det var dock inget som oroade mig. Hon hade koll iallafall. Innan start tränade vi några gånger tillsammans för att testa med eller utan lina, paddlar dolme osv. Mias enda problem var hennes opererade axel som fick alldeles för mycket stryk med paddlar så vi bestämde att hon skulle köra utan paddlar och ligga på linan bakom mig i alla simningarna. Vi fick helt enkelt springa in den tid vi eventuellt skulle förlora i simningarna. För trots allt så ÄR paddlarna en fartväxel.
Tävlingen 2XU Island Challenge är en krävande Swimruntävling. Man startar inne på Eriksbergs Hotell och Safaripark och de första 3 kilometrarna springer man mitt bland Visenter, Mufflon och vildsvin. Tävlingen är ca 26 km lång varav ca 4000 m är simning. När man läser raceinfon kan man tycka att det är bara korta och lätta simningar och den längsta är 440 m. Men det man inte tänker på är de många växlingar och väldigt korta och tekniska löpningar emellan. Det är definitivt en krävande Swimruntävling.
Innan start hade vi bestämt för att gå ut hårt och ta in tid på den första långa löpningen. Vi gjorde som vi hade sagt och vi sprang fort . Vi sprang om lag och höll fart. Jag såg en lång tävling framför mig och fick bromsa Mia flera gånger. "-hååååll igeeeeen Mia, det är en lååååång dag" flämtade jag flera gånger. Jag tyckte att jag snubblade i den enkla terrängen och benen var inte riktigt med mig. Mitt korta minne blev plötsligt väldigt tydligt och tankarna befann sig för en stund i en säng på intensiven 6 månader tillbaka i tiden....Men vi sprang på. Framme vid första simningen så var vi bra med i startfältet. Snabbt i och iväg på ett drygt 100 m första sim. Vattnet var varmt och väldigt stilla åtminstone i början av tävlingen.
Första uppstigningen och jag tyckte att jag fumlade och benen var ostadiga. Hala klipphällar med lite yrsel är ingen bra kombo. Jag fick en hand i baken flera gånger av Mia som puttade upp mig och jag blev plötsligt varse om att det fanns saker som jag inte har kunnat träna mig på efter Guillaine Barrén i vintras....
Varenda uppstigning och nerstigning på de första 2/3 av banan är i princip klättringar/ålningar och balansgång och varende en slet hårt på mig. Jag kände mig klumpig och svag i klättringsmusklerna och jag började dissa mig själv med negativa tankar som "-jag har inte här att göra och borde kanske ägna mig åt asfaltslöpning eller solskenscykling istället..."
Men i samma takt som vi sprang om lag kom jag på lite bättre tankar. Mia drev på tempot och ville springa om så fort vi kom ikapp. Jag låg bak och vi hade linan påkopplad. Mia är snabb och mycket bättre än jag på att springa i terrängen. Jag såg ett skräckscenario framför mig varje gång vi sprang om, där jag skulle snubbla och fälla alla som käglor. Men jag gjorde ingen touchdown.. Åtminstone inte i samma ögonblick som vi sprang om. Däremot ett par gånger ute på stenhällarna. Det kostade ett blått finger och lite annat smått men herregud vad gjorde det.... Är det något man inte behöver på en swimrun så är det ett finger. Däremot behöver man en olycksfallsförsäkring ;-)
Två timmar in i tävlingen var jag sliten. Jag hade fått i mig alldeles för lite energi. Och det var nästan halva sträckan kvar. Fick i mig lite gel och i samma veva började banan ändra karaktär från klipphällar till stugområde med lite gräs-och grusvägar. Nu kunde jag återhämta mig lite och få till ett löpsteg igen. Mia var pigg hela tiden och var en grym tävlingspartner. Vi hade damlag runt oss och fick lägesrapporter från vårt supporterteam (och tillika filmteam ;-) utmed banan. Vi visste att vi låg någonstans 6-7:e plats och att pallen var ouppnåelig. Men då ändrar man bara mål från pallplats till att komma före de lag som vi fightades med. Vårt problem var bara det att de simmade om oss och vi sprang om dom igen.. Det betydde att vi var tvungna att ha ett försprång inför varje simning de sista etappperna för att överhuvudtaget ha en chans. Och h-lvete vad vi sprang... Vårt stackars suporterteam hade köpt cocacola och choklad som vi slet ur händerna på dom och hann inte ens säga tack förrän vi rusade iväg som om det gällde ett OS guld..
I år var den sista simningen ändrad och man simmade aldrig ut till Kastellet och därmed inte heller den sista långa simningen längs med piren. Men tävlingen skulle fortfarande avgöras på den sista simningen. Det vill säga det lag som når stegen först kommer först i mål. För väl uppe från stegen är det bara spurten in till mål kvar. Jag och Mia hade sprungit till oss ett litet försprång på den relativt korta löpningen som var innan sista simningen. Vi var först i och vi simmade allt vad vi kunda. Mina armar var som spaghetti och det vara ett skvalpigt vatten. Och mycket riktigt när jag tittade upp till höger efter drygt halva simningen så var en av det andra lagets tjej där.... Faaaaan osså..... Men vara var den andra tjejen? Stegen började närma sig och tjejen som jag sett på höger sida stannade plötsligt i vattnet vid stegen....Jag tänkte TACK ... "Hon måste mena ålder går före skönhet och låter oss klättra upp först".
Men nej riktigt så var det inte, även om dom både var yngre och snyggare... Hennes lagkamrat simmade nämligen efter oss och hann inte till stegen innan både mig och Mia.
YEEEES där satt den. Kampen om stegen var vår denna gången. Vi klättrade upp och sa "- Do you MIND if we go first?" Team Do you MIND sprang in som segrare! Åtminstone i kampen om 5:e platsen ;-)
Och jag fick så jag teg! Mia körde hårt med mig! Men jag är henne evigt tacksam för att hon fick mig att våga satsa så hårt! Framtänder, armar och ben var ju hela ända in mål. Så trots allt är jag är nog inte riktigt färdig med det här med swimrun än...
Ska bara läka ihop lite sargade muskler och ett blått finger först ....
/Peace Love and Löparskor
måndag 7 juni 2021
Förstå sig på
Herre gud vad denna pandemitiden har fött många "förståsigpåare". Alla sociala medier och även traditionella medier är fullproppade med människor som vill säga sin åsikt och inte minst klaga på andra som sagt något och som visat sig inte stämma helt.
Men kom igen..... Vem kunde veta vad som var rätt eller fel i mars 2020. Folkhälsomyndigheten bad oss göra det som de trodde var det bästa. Sverige stängde ner lite lagom och vi skyddade våra äldre. Samtidigt såg vi andra länder som hade husarrest och Lock down. Folk klagade... Varför gjorde vi inte si eller varför gjorde vi inte så..... Sveriges modell användes som skräckexempel i vissa länders medier. Men vem vet hur väl andra länders siffror stämmer? Görs statistiken lika noggrant som i Sverige? Nej, jag tror inte det....Vi är ett land av ordning och vi är också "Landet Lagom" Vi ska inte göra för mycket och inte heller för lite...
Och vi är också ett land av yttrandefrihet. Vilket såklart är väldigt väldigt bra! Men yttrandet tar ibland sig väldigt stora former och ibland onödiga. Alla kan vi vara efterkloka när man har facit i hand. Och kan man hänga någon så gör man gärna det. "-se nu här som det blev bara för att du sa att vi skulle göra så" .
Men jag vill hävda att vi är långt ifrån facit. Det krävs flera år till innan vi kan se vad som var rätt strategi. Om vi ens nånsin kommer att kunna göra det. För det finns alltid två sidor av ett mynt. Och kanske även flera sidor av siffror... Men jag tror dock, att det är inte många i Sverige som haft Covid 19 utan att ha fått en egen liten pinne i statistiken....
tisdag 4 maj 2021
Det var bättre förr
Den gamla klyschan "Det var bättre förr" har aldrig stämt så bra som nu. Det var bättre innan Pandemin. Covid 19 orsakar katastrofer som man inte riktigt förstår. Åtminstone inte jag. Och varför får vissa bara en liten förnimmelse av symtom och andra blir fruktansvärt sjuka. Hur kan en del som delar hushåll, säng och tom pussar med en som är Covid19-positiv klara sig från att själv bli smittad. Varför drabbas män oftare av svår Covid19 i än kvinnor. (Kanske finns det ändå en sanning bakom det lite nervärderade uttrycket "Man cold" .... ) I Indien är det en ofantlig katastrof. Över 300 000 döda enligt den trovärdiga källan Aftonbladet ;-). Och då är garanterat inte alla räknade. Det rapporteras om syrgas som är slut och att det dör så många att man inte hinner ta hand om kropparna. Fy satan....
USCH.... Detta är en mardröm som man inte vaknar ifrån. Frågan är om det någonsin kommer att bli som förr. Själv är jag tveksam.
En del saker kommer nog aldrig att återuppstå efter pandemin. Och vissa saker är förstås bra att slippa och andra väldigt tråkiga. Framför oss har vi ännu en sommar där allt, åter igen, ställs in. Man frågar sig förstås hur många organisationer och arrangemang kommer att överleva 2 säsongers paus.... Kommer till exempel Ironman att överleva pandemin? Hoppas det....
Men ibland undrar jag hur man tolkar restriktionerna... Häromveckan gick vi ut och åt lunch. Då fick vi, som normalt sitter vid samma middagsbord varje dag, inte sitta vid samma bord på restaurangen.... Vi skulle sprida ut oss och sitta vid olika bord. Det ledde i sin tur till att vi hamnade närmare andra okända människor.... Restaurangens personal gick runt och vaktade så att ingen bröt mot reglerna. Vid buffén däremot, var det fritt fram för alla att härja samtidigt... Ingen såg till att det var begränsat antal som hämtade mat samtidigt. Inte heller byttes besticken som man tog med ur buffén. Några dagar tidigare intogs lunchen på en annan restaurang som istället hade separerat borden med längre avstånd emellan gästerna. Det vill säga att de som kom dit tillsammans fick sitta tillsammans. Rimligt tycker jag. Men jag är kanske naiv som tror att de flesta själva kan bedöma vilka som är lämpliga att dela bord med. Det vill säga de man normalt sätt delar hus, bil eller kafferum med.... Men jag kan ha fel...
Dagens statistik i Sverige FUCK COVID |
torsdag 22 april 2021
Friskgymnastik
Det finns Sjukgymnastik, men varför i herrans namn finns det inget som heter Friskgymnastik? Jag menar enkla simpla övningar som man inte vet att man behöver förrän man gör dem och upptäcker hur svåra dem är. Tex balansövningar. Prova bara att stå på ett ben och blunda i 30 sekunder. Lätt? Prova då med andra benet ..... Eller föreställ dig en lina på golvet och ställ ena foten framför den andra, med tårna mot hälen och blunda.... Det är svårt både med och utan Guillaine Barré och perfekt träning både för huvudet och för fötternas små muskler.
Min egen, så kallade gymnastik går bra. Jag tränar på och är nästan i full gång med både cykling och löpning. Det är exakt tre månader sedan jag kände de första symtomen på att något inte stod rätt till i kroppen. Det står fortfarande inte helt rätt till i kroppen....Trots att jag vet att det har gått alldeles för kort tid för att säga något om bestående men så börjar jag ändå ställa in mig på att jag kanske får leva med stickningarna i ansiktet och händer som är domnande. Men som väl är så hindrar det inte mig särskilt mycket. Jag blir mest bara irriterad när jag fumlar och tappar saker, eller när jag inte kan skruva av korkar som sitter hårt. Eller när hörseln kommer och går när jag spänner käkarna.
När folk frågar hur jag mår så hör jag mig säga; "-jag är så tacksam över att allt har gått så snabbt och jag är lyckligt lottad och bla bla bla...... " Innerst inne så säger jag "- h-vetes, j-vla, skit.... BITTER är mitt förnamn...."
Men som tur är så är, så går de tankarna över. Jag är mest positiv. Jag har så mycket att vara glad över och för två månader sedan hade jag ärligt talat aldrig trott att jag skulle cykla med cykelklubbens första fartpass. Det gjorde jag i tisdags....
Och ibland behöver man sig en käftsmäll för att uppskatta de annars så självklara sakerna i livet. Och inte minst för att sluta mobba sig själv. Men inte utan att jag funderar på om jag varit så infernaliskt trög så att jag behövde en sån här jäkla rak höger ....
tisdag 6 april 2021
Varför just jag
Varför skulle just jag få detta möget.... ? Vad var det egentligen som utlöste Guillaine Barré i slutet av Januari? Jag får frågan av andra och frågar mig själv ofta samma sak. Jag kommer troligen aldrig få svar. Google har en del statistik där man såklart kan gå efter sannolikhetsprincipen eller så får man helt enkelt gå efter spekulationsprincipen....
Vanligaste orsaken till att Guillainé Barré utlöses är att man har drabbats av någon form av bakterie- eller virusinfektion. Oftast en maginfektion orsakad av Campylobacter. Därefter kommer en rad olika virus som Cytomegalvirus, Epstein Barrvirus och Influensavirus som trolig orsak. Vissa sorters vacciner kan också utlösa GBS (Guillaine Barré). Men litteratur och statistik har visat att det är lika vanligt att få GBS av en genomgången Influensa som av influensavaccinet i sig, så man kan tom säga att vaccinet kan ge ett skydd både mot influensa och GBS. Så hur man än tänker så har man ändan bak...
Med enkla ordalag kan man säga att det som händer i kroppen när man drabbas av Guillaine Barré är att immunförsvaret går bärsärkargång på det egna nervsystemet. Kroppen själv startar en inflammation mot de perifera nervtrådarna och nervimpulserna påverkas. Så det är alltså kroppen själv som orsakar skadorna och inte viruset/bakterien/vaccinet i sig. Därför säger man att GBS är ett så kallat autoimmunt tillstånd.
Under denna pandemitiden har jag känt mig väldigt förskonad från förkylningsvirus och andra infektioner som man annars brukar drabbas av lite då och då. Jag hade inga som helst infektionssymtom innan jag fick de första symtomen på GBS. Jag hade inte heller Covid19.
Nio dagar innan symtomen började hade jag fått Pfizers Comirnaty´s m-RNA vaccin. Det är dock ingen som har sagt att det var vaccinet som utlöste min Guillaine Barré och det kommer heller aldrig att kunna säkerställas till 100%. Men för varje sak som kan uteslutas så ökar såklart sannolikheten. Och oavsett vilket så får jag inte ta andra dosen av vaccinet. Så det är klart att jag är lite bitter. Inte bara över att ha haft oturen att drabbas av GBS utan även över att jag går bet på alla dom åtråvärda antikropparna mot Covid 19.....
Jäkla mög....😡
tisdag 23 mars 2021
9 veckor senare
Nu har det gått 9 veckor sedan jag kände de första smygande symtomen på Guilaine Barré. Det har varit en omtumlande tid minst sagt. Ena sekunden är jag enormt tacksam för att rehabiliteringen går så bra och och nästa sekund är jag ledsen över allt i kroppen som är förlorat och som jag måste bygga upp igen.
Många har någon anhörig eller vet någon som har haft GBS (Guillaine Barré Syndrome). Det är nämligen inte så ovanligt som man kan tro. Jag hör historier om de som suttit i rullstol i månader, om restsymtom som sitter kvar efter 25 år osv. Då inser jag att jag har haft tur. Även om insjuknandet blev allvarligt för mig så verkar tillbakagången gå relativt snabbt. Enligt litteraturen så sker en förbättring under de första 6 - 12 månaderna. Så jag försöker att inte misströsta över att jag inte är återställd än.
De symtom som besvärar mig nu är framförallt domningar och svaghet i händerna och pulserande "burrningar" i huvudet. Det är väldigt svårt att förklara hur det känns i huvudet men ungefär som när man går för nära en radio med en mobiltelefon på sig eller är nära stora kraftledningar. Jag kan få det att sluta om jag koncentrerar mig på att slappna av. Det är inget som gör ont, mer än att jag får huvudvärk ganska ofta, men det är sjukt innerverande. Jag har inga problem med balansen längre och har varit utan smärtstillande i ett par veckor (Lyrica).
Jag rehabbar med att träna upp de muskler som försvann totalt på tre veckor. Jag tränar på cykeln och i löparspåret på blytunga ben och kropp. Det är såååå trögt men det är bara att göra.... När jag anstränger mig sticker det i hela ansiktet och jag blir såklart infernaliskt trött efteråt. Men symtomen förbättras stadigt ändå och Hur ska jag annars komma tillbaka, om jag inte pressar mig lite alltså? Jag vill ju kunna sätta en nummerlapp på magen igen och springa så att mjölksyran känns ända ut plomberna...
Inget fel att gilla mjölksyra....eller ...
fredag 5 mars 2021
Att tappa fotfästet
VARNING FÖR LÅNGT OCH TRÅKIGT INLÄGG.....
Jag har nämligen bokstavligen tappat fotfästet och tänkte berätta om hur det gick till. Och jag ska inte göra det till en snyfthistoria....
Den 27 januari blev jag akut inlagd på neurologen pga att jag hade fått domnade fötter, händer och tunga. Jag hade även en väldigt konstig smärta i bröstryggen. 4 dagar innan detta började hade jag sprungit ett träningspass på 21 km och allt kändes helt normalt.
Alla symtom togs på allvar och jag gick igenom alla möjliga undersökningar. Jag hade min egen teori om vad det kunde vara men mina mardrömmar var förstås ALS, MS eller andra kroniska nervsjukdomar.
Det gjordes CT thorax, MR hjärna och ryggmärg, ryggmärgsprov och alla möjliga blodprover togs. Inget visade egentligen något som kunde förklara symtomen, som dessutom ökade för varje dag jag låg inlagd. Domningarna spred sig uppåt genom kroppen och jag började få väldigt svårt att gå. Dessutom blev smärtan i thorax och armar bara värre och värre och efter 5 dagar krävdes det morfinpreparat intravenöst. Men alla vitala parametrar var bra. Efter 5 dagar började jag tappa både fattningen och fotfästet.... Jag var förtvivlad över att jag bara blev sämre och sämre och sjukvårdens åtgärder och kontroller blev glesare och glesare. För alla vitala parametrar var ju bra sas det..... Ingen feber, blodtryck bra, vilopuls ca 55 (vilket egentligen är lite hög... ;-), och syresättning på 100 %.
Undersökningarna hade inte visat något men vid det laget var "arbetsdiagnosen" ändå det jag hade trott från början. Nämligen Guillaine Barré Syndrom. Men det behövdes en Neurografi i Lund för att säkerställa diagnosen. Men trots att denna var bokad först på tisdagsmorgonen (dag 6 efter inskrivningen) så påbörjades ändå behandling med Immunoglobuliner mot Guillaine Barré på kvällen innan. Då tyckte man att mina symtom var så uppenbara så att man satte in behandlingen på vitalindikation (dvs utifrån symtomen)
Och visst var det Guillaine Barré. Neurografin i Lund visade ett resultat som var förenligt med just GBS
Behandlingen hade redan startats och den ges intravenöst 1 gång dagligen i 5 dagar. Men sjukdomsförloppet verkade redan ha tagit fart. På tisdagskvällen var jag så dålig och utmattad av smärtor att jag inte orkade mer. Jag hade inte ätit något på två dagar och jag hade dåliga krafter att andas med och sväljningsreflexen höll på att försvinna. Jag kunde knappt gå utan fick köras i rullstol till och från toaletten. Jag hade tom fallit av sängen pga att jag inte kunde hålla emot med mina ben. Det jag hade fasat för vid inläggningen var nu ett faktum. Jag behövde nämligen flyttas till Intensiven, min egen arbetsplats.... Men vid detta läget ville jag inget hellre. Jag orkade inte kämpa längre.
Det var ingen mardröm att komma till IVA. Det var istället en otrolig lättnad att komma dit, där jag visste att jag kunde få hjälp med allt när jag inte längre klarade av det själv. Det var så skönt att bara överlämna sig själv i vad jag visste var trygga händer.
Det tog inte så lång tid innan det bestämdes att jag skulle sövas och intuberas. Och faktum är att jag nästan bad om det. Jag var helt slut. Jag minns att jag skickade några meddelande på telefonen och sen är allt svart....
Efter intubationen steg tempen till 40 grader och syndromet påverkade förmodligen också autonoma nervsystemet. Hjärtfrekvensen gick ner till 18 vid ett tillfälle och jag hade även några sekunders stillastående hjärta. Som väl var, så behövdes ingen HLR utan hjärtat slog snabbt om till normal rytm igen
Jag väcktes efter två dagar (det är mitt första minne efter intubationen). Då hade jag ytterst lite stöd från respiratorn och man beslutade att jag skulle extuberas (dvs andningstuben skulle tas ut från luftvägen och jag skulle andas utan stöd från respiratorn).
Det höll i ca 10 timmar. Då fick jag åter intuberas .....
Sedan följde flera dagar i olika vakenhetsgrader där jag ibland kunde vara vaken och delaktig och ibland sövdes jag pga hosta och obehag av andningstuben.
Under de perioder jag orkade vara vaken måste jag ha varit världens jobbigaste IVA patient. Tänk er själva....dels att vara personal som vårdar en kollega och dessutom en kollega som skulle ha koll på allt och gärna vara med och bestämma..... Inte konstigt att dom ibland ökade Propofolet så att jag somnade.
Skämt å sido. IVA är världens bästa ställe. Jag fick den bästa vården man kan tänka sig. Och jag var definitivt inte särbehandlad utan alla får lika professionell vård. Men fattas bara.... Annars hade det inte hetat Intensivvård. För det är precis vad det är; ett intensivt jobb mot överlevnad på de patienter som svävar mellan liv och död.
När man är intuberad kan man inte prata. Så ser ni någon film där en patient med andningstub i munnen som pratar så vet ni att regissören är dåligt påläst ;-). Jag kommunicerade med block och penna. Det gick sådär..... Ibland var jag så påverkad så det blev bara krumelurer...
fredag 22 januari 2021
Onödigt bra kvalité
Eftersom man sällan lämnar hemmet för nöjes skull i dessa coronatider finns det gott om tid att sortera, städa, kasta och sånt där tradigt. Det finns också gott om ursäkter för att inte göra det.
En ursäkt är att det är alldeles för fint för att slänga....
För så här är det.... Jag har en byrå full med träningskläder. Den ser alldeles förfärlig ut. Jag har slutat vika kläderna för länge sen utan dom åker ner i byrån i en slarvig hög direkt från torktumlaren och i 9 fall av 10 kan jag Inte stänga lådan efteråt
onsdag 13 januari 2021
Värdefullt stick
Det var faktiskt med blandade känslor jag fick min första dos av Covid19 vaccinet. Jag känner såklart en enorm tacksamhet över att bli prioriterad så här tidigt men också en sorg och frustration över att de med riskfaktorer får vänta ett tag till. Det är ju faktiskt dom som hamnar på IVA. Vaccinet för dom innebär att inte drabbas av svår sjukdom men jag får ju vaccinet "bara" för att kunna jobba.....
Självklart förstår jag att vi som personal måste hålla oss friska för att kunna ta hand om alla sjuka men det minskar ju inte lidande eller artt trycket på sjukvården minskar. Trösten är ändå att vaccinationen av de högst prioriterade sker parallellt med akutsjukvårdspersonal samt att det anländer mycket vaccin till Sverige varje dag nu. Så nu gäller det att inte snubbla på målsnöret. För det här är som ett låååååångt marathonlopp och nu är vi på upploppet och vid mållinjen segrar alla. Priset vi alla får är världen och våra liv tillbaka
Vilka som vårdas på Intensivvårdsavdelningar i Sverige just nu kan man se HÄR. Länk till Svenska Intensivvårdsregistret