lördag 12 juli 2014

Spring, bara för att DU KAN!

 
Äntligen blev det av att vi sprang Skåneleden! Det var inte en dag för tidigt .....Jag och Järnviljan har  länge pratat om att det skulle vara roligt att utforska leden och just nu har vi stor nytta av traillöpning i svår terräng med tanke på kommande ÖtillÖ. Och visst var det svårlöpt!! Knappt möjligt att springa på vissa ställen pga träd över trailen, backigt, snårigt och många stängseltrappor.
Den rutt vi sprang gick från Hörröd över Agusa naturreservat, Hallamölla, Verkaåns naturreservat, Drakamöllan och tillbaka till Hörröd.
Kartor över Österlenleden finns här:  7 B, 7 A och 7.

 


Upplevelselöpning på hög nivå!



Verkaån

Brösarps backar

Verkaåns naturreservat

Det går inte att ha koskräck på Skåneleden!




 
Trots välfyllda vätskeryggsäckar gick vi "soppatorsk" efter ca 28 kilometer. Vi började snegla efter vattenslangar i trädgårdarna på de få hus vi passerade men vi hittade inget ställe vi kunde fylla på vätskeblåsorna. I värmen kändes det som att det fanns en överhängande risk att en "hägring" skulle uppenbara sig! Kanske EN COCA COLA kiosk mitt ute i ödemarken!!


 
Sällan kan fesljummet vatten som legat i en bil smaka så gott som det gjorde när vi nådde startpunkten igen efter 35 kilometer på skåneleden. Värmen är helt klart ett motstånd som "för respekt" med sig. Fysisk ansträngning i värmen är definitivt en större fara än kyla. Kanske är det en av anledningarna till att ÖtillÖ ligger den 1:e september och inte mitt i sommaren. För även om man svalkar sig i simningarna så ska den längsta löpetappen på 21 kilometer springas i ett sträck i ett material som man INTE kan jämföra med GoreTex precis.....
Men oavsett soppatorsk, brännässlor, björnbärsris och kobladdor så är det ett privilegium att kunna ta sig fram i en sån här vacker miljö. Att få vara frisk och kunna komma ut i en natur som är ganska otillgänglig för många. Det är också en förmån att vi här i vår del av världen har natur som alla får lov att vara i! Åk ner till medelhavet och se hur många ställen man kan komma ut och springa i utan att man kommer till en skylt NO TRESPASSING! Inte många!! Där får man snällt hålla sig till promenadstråk eller så får man betala pengar för att komma in i vissa naturreservat.
Ibland är det bästa det man har runt knuten! 
Fyll ryggan med vatten och energi, stoppa ner en karta och ge dig ut på lite upplevelselöpning bara för att DU KAN!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar