torsdag 6 augusti 2015

En kyckling kom från kylskåpet....

Att ha egna höns är väldigt roligt. Och gillar man ägg är dom som kommer från frigående höns allra godast! Att ha höns är enkelt. När man väl har byggt ett hönshus är det oerhört lite jobb som krävs för att dom ska trivas. Vi har numera (ofrivilligt) 3 tuppar och en (!!) höna. När det är tillräckligt ljust sker ägglossningen på en höna en gång om dagen och är man äggalen som jag, så plockar man de värpta äggen varje dag. Ibland hinner dom faktiskt in i kylen några dagar innan dom är uppätna.
Så när hönan hade bestämt sig för att börja ruva för några veckor sedan, så hade ju undertecknad antingen ätit upp äggen eller lagt dom i kylen. Varför, och när, hönor bestämmer sig för att ruva har jag inte forskat i, men det är tydligt att det behövs inga ägg under när dom bestämmer sig. Har dom väl gått och lagt sig så har dom. "Lagd höna ligger" kan man säga....
Så där hönan nu låg fanns inga ägg! Hon låg i ett tomt rede. Men några ägg fanns faktiskt sparade i kylen. Närmare bestämt 5 stycken i varierande ålder, från 3-4 dagar till 14. Då gällde det att smida medans järnet var varmt... Eller så länge hönan låg kvar rättare sagt ;-)
Så vi bar ut alla 5 kylskåpsäggen och lade dom under hönan i redet (alltså de som inte hade en röd stämpel på sig!). Sen var det bara att vänta och vänta och vänta.... 21 dagar tar det för ett kyckling att kläckas. Vi ritade en stor kyckling i almanackan och när dagen D var kommer gick vi hela dagen och lyssnade och kände. Ingen kyckling....
Men hönan låg plikttroget kvar och kan man tänka sig, på dag 24 hände det!  Ett ägg kläcktes och ut kom en alldeles gudomligt söt gul påskkyckling.
Att det blev 24 dagar istället för 21 borde bero på att äggen höll 5-6 grader från start och behövde säkert några extra dagar för att få processen att starta.
Visst är varenda liv ett mirakel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar