söndag 20 december 2015

December, jul och maginfluensa

Jodå så att....det är precis som det brukar... Det vill säga bara utgifter under decembermånad kan man säga. För i vanlig ordning så är det maginfluensa "in da house" vid denna tiden på året. Det måste vara dygnets få ljusa timmar som gör att vi är för mycket inomhus och onödigt nära varandra alldeles för länge. För varför kommer annars maginfluensan just vid jultid varje år? Det kan inte ha med utetemperaturen att göra. Häromdagen var det ju lika varmt som det var på midsommarafton. Men...men... är det inte värre saker än säsongsinfluensorna så får man vara nöjd. För hur sjuk man än känner sig i en influensa så kommer man ut på andra sidan. Frisk men eventuellt lite mattare, blekare och lite tunnare....Men vid jultid är det definitivt inga svårigheter att komma upp i matchvikten igen. (Kanske finns det ändå en bra anledning att maginfluensan kommer just till jul.....Ökade inkomster kan ju behövas göras av med....)
 
Som sagt är det ju julmånad och då får man inte frångå det som kallas traditioner. Då ska det bakas, pyntas, städas, handlas, spelas julmusik och julstämningen ska infinna sig (oavsett om det är 13 grader varmt och snön lyser med sin frånvaro). Och ja....man kan inget annat än att älska det....


 
Och städas ska ju också göras. Storstädning heter det visst.... Och det gör jag en gång om året vare sig det behövs eller ej....
Eller ja....det är nog tur att det är så få ljusa timmar på dygnet för då syns det inte att städerskan glömde putsa fönsterna. Och plötsligt längtar jag inte efter ljuset lika mycket längre.
 
Men om städningen är ett nödvändigt ont så är julgodiset ett nödvändigt gott.
Mitt säkraste kort vad gäller julgodis är definitivt Fudgen. Det är enkelt, gott och kan varieras i det oändliga.
 
Recept:
50 g smör
3 dl socker
1 dl sirap
3 dl grädde
Smält smöret i en kastrull (gärna tjockbottnad)
blanda ner resten och låt koka på medelhög värme tills 124 grader (tar ca 40-45 minuter)
 
När kulprovet* är i hamn smälter man ner 100 g hackad choklad (mörk eller ljus)
Sedan smaksätter man med vad man vill. Det är bara fantasin som sätter stopp.
Tex Nescafe (2 msk), Pepparkakskrydda (2 tsk), Apelsinsskal, lakrits, kanel
Häll upp det i en folieform ca 20 x 15 cm och in i kylen. Förvara det sedan oåtkomligt för barn.....så att du säkert får alla bitarna själv...
 
 
* Kulprov=doppa en tesked med kola i ett glas med iskalltvatten.Går det då att forma till en kula är det färdigt
 
 
 



1 kommentar:

  1. Jag gillar det så mycket .... o inte är det maginfluensan... julstädning o pyntning är väl trevligt men det jag verkligen gillar är fudgen *mums*
    /Magnus

    SvaraRadera