torsdag 7 maj 2015

Sa Calobra

Jag är övertygad om att en av världens mest spektakulära och vackraste vägar finns på Mallorca. Det är vägen som slingrar sig likt en orm, på den nordvästra sidan av Mallorca, ner till en fantastisk vik som heter Sa Calobra. Under träningslägret var denna cykelrutten givetvis något som alla såg framemot. En del med lite fasa och andra med tävlingsinstinkt för att göra den 9,5 km klättringen så snabbt som möjligt.


Eftersom vi bodde i Port de Pollenca började vår rutt till Sa Calobra med ett par mils platt körning. Men man kan även nå Sa Calobravägen från andra hållet dvs från Port de Soller. För oss började den första stigningen upp till Col de Femenia. Den är ca 7 km med 7 % lutning (515 möh) och är den första utmaningen på resan till Sa Calobra. Efter att man har nått Col de Femenia så är det en fantastiskt fin cykling på bergsvägarna. Det går både mycket nerför och en del uppför. Det finns flera ställen som är värda att stanna på, för att knäppa några fina bilder! Ta dig tid till det! Dom bilderna är ljuvliga att plocka fram när novembermörkret kryper innanför skinnet....

Uppe vid Portalen efter ca 3 mil delar vägen sig mot Soller och Sa Calobra. Där finns det en liten kiosk där man kan förlusta sig med färskpressad juice och all annan tänkbar energi. Därefter fortsätter det uppför några kilometrar till till coll dels reis! Sedan uppenbarar den sig!! En väg som är helt makalöst vacker! Då bär det utför vill jag lova! I 9,5 km! Om man är lika feg som undertecknad lär bromsytorna på hjulen vara brännheta när du når havsnivån igen! Det är väldigt skarpa kurvor i serpentinerna bitvis, och det är ofta mycket trafik. Det finns tider mitt på dagen som man ska undvika att cykla här då det är massor med trafik. Minns inte exakt vad det stod på skylten men typ mellan 13:00-15:00. När man sedan har nått botten kommer man till en väldigt vacker vik och plötsligt slår det en att det finns bara en väg tillbaka! Nämligen uppför samma väg som man körde ner....


Vi stannade ju såklart där och åt en god lunch. Men innan paltkoman gjorde sig till känna hoppade vi på hojarna igen och stod inför lägrets största utmaning! Att cykla tillbaka upp till Coll de Reis, 9,5 km med 7% snittlutning och med en maxlutning på 12%. Där kan man minsann tugga styrlinda!!
Den är otroligt jobbig och tar aldrig slut! Har man tillika lite bråttom för att man har startat klockan vid startskylten, allt för att få en tjusig logg i Strava eller Garmin, så kan lätt Paellan smakas flera gånger kan man säga....

Men det är värt varenda mjölksyramolekyl. För att komma hem och säga att man varit på Mallorca och cyklat utan att kunna säga att man var där vore inte kul! Så det är bara att bestämma sig! Det går!När man kommit upp de 9,5 km till Coll dels Reis så är det några kilometer ytterligare lite lättare stigning till, innan det bär utför till Portalen och vägskälet Soller och Pollenca.


Om man ska till Port de Pollenca, är det ca 3 mil skön cykling med ganska mycket utför härifrån. Hela cyklingen tur och retur Port de Pollenca till Sa Calobra blir ca 9 mil.


Att cykla denna rutten innebär mycket individuell körning. Det är svårt att hålla ihop som grupp när det går mycket uppför. Detta gjorde att det blev en extra utmaning att vara ledare. Skulle man vara först och visa vägen? Eller sist för att pusha och peppa den som kanske har den största utmaningen? Hur ofta ska man begära att alla ska stanna och vänta in de som kommer på efterkälken? Det blev inte bättre än att man fick loopa tillbaks och räkna med ett visst svinn....Nej jag bara skojade....Alla kom rätt till slut.

Sa Calobra är helt klart en av dom finaste, men även tuffaste cyklingarna på Mallorca! Men att få komma hem och säga "been there, done that"  kan hjälpa en att bita ihop när man är som tröttast och det fullkomligen brinner i låren i någon av alla serpentinsvängarna under den 9,5 km långa stigningen. 

Fortsättning följer....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar