fredag 9 oktober 2015

Ironman Barcelona Del 3. BARA ETT MARATHON KVAR NU

Man kan lätt längta sig igenom ett Ironman race om man inte ser upp. Simmar man så längtar man efter cyklingen och när man cyklar vill man bara springa. Jag försökte verkligen att inte göra det denna gången utan njuta av "nuet" och av att äntligen vara där! Det är så lätt att ta saker för givet, men man vet faktiskt aldrig hur länge man får vara frisk och ha möjligheten att träna så mycket som krävs. Att träna inför en Ironman är definitivt inte en dans på rosor alla gånger. En Ironman tävling däremot ÄR en cirkus och glamour utan dess like. Vi roade oss en kväll med att räkna ut hur mycket pengar en enda Ironmantävling får in. Av bara startavgifterna blir det ca 12 miljoner kronor! Och lägg därefter till alla Ironmanprylar, kläder etc som säljs i tälten på tävlingsområdet. Jag gissar att varje tävlande handlar för minst 500 kr. Man måste ju unna sig.....Det är man ju värd!
Och för alla dom intäkterna är ju lite glamour det minsta man kan begära! Och det får man! För det är röda mattor, strålkastare, musik, bankett, Ironmanryggsäck, Finishertröja och ett sjuhelsikes drag helt enkelt. De sista deltagarna som går i mål under "Heroes Hour" hyllas om möjligt mer än de som vinner tävlingen! Och nu när jag fortfarande går på "Ironman-ångorna" så erkänner jag att jag är såld helt enkelt. Såld till Ironman cirkusen. Möjligen lättköpt, men jag kan inte hjälpa det. Det ÄR en fantastiskt rolig tävling!

LÖPNINGEN 42,2 km
Efter att ha varit igång i nära 7 timmar så var det då dags för ett Ironmanmarathon i Calella. Jag hade på känn att jag nog skulle få betala i tid och smärta för att cyklingen gått ganska fort. Och mycket riktigt så var det på mycket tunga ben som jag gav mig ut från växlingsområdet. Men då var jag ju mitt uppe i cirkusen. Massor med folk som kantade strandpromenaden och snabba triathleter som varvade och sprang om. "RACE WITH A SMILE!!" är ju Ironman budskapet! Jamen, det är ju klart jag ska!! Det här ju KUL!!! (okey, lite smärtsamt tror jag att det också var, men jag har ju så kort minne.....;-)

Maran gick på en 4 varvsbana utmed havet och på halva varvet möttes man. Det var en ganska tuff Ironman mara faktiskt. När man hade vänt och sprang de 5 kilometrarna mot målets vändplats var det inte mindre än tre korta men branta backar. Den sträckan hade man 4 gånger.
 
När jag hade kommit till den första vändplatsen efter växlingen så hoppades jag få se Noa igen. Vi sprang precis utanför vårt hotell. Jag tittade upp mot balkongen men kunde inte se honom där. Plötsligt tror jag mig höra någon ropa "-Mamma" . Men med öronen fulla med saltvatten, allt syre i benen och vimsig i planeten så trodde jag att jag hörde fel. Men herregud, där var han ju!! Noa sprang på andra sidan avspärrningen och ropade och vinkade. Fattar ni....VILKEN LYCKA! Jag var ju bara tvungen att stanna och ge honom en kram!! Fast han höll mig på en armlängds avstånd ;-) . Han vet nämligen vad man gör i våtdräkten under simningen (!) och hur mycket svett som finns i tridräkten så han var inte så sugen på en mamma-son kram. Och jag klandrar honom inte :-). Men det kändes så härligt att få byta några ord med honom (och samtidigt tömma ut en sten som satt inuti strumpan).

Efter jag hade träffat honom gick löpningen lite lättare. Jag försökte hitta någon annan triathlet att hålla jämna steg med men det är väldigt svårt. Alla har så olika perioder av pigga vs döda ben, så rätt vad det är så har man förlorat den draghjälp man hade och får leta någon ny. Efter drygt halva sträckan dvs 23 km och två varv kvar, började det kännas riktigt tungt. Vätskedepåerna fanns med 2 kilometers mellanrum och jag fullkomligen vräkte i mig socker dvs energigel, CocaCola, Red Bull. De salta nötter som hade funnits tidigare började tyvärr sina och jag kände att jag behövde salt! Jag började känna lite varningssignaler om en begynnande kramp i framsida lår och kramp brukar jag kunna hålla i schack med extra salt! Fick helt enkelt lita på att saltet i gelen och sportdryckerna skulle vara tillräckligt.
På det tredje och näst sista varvet var det sjukt jobbigt. Jag började tappa fokus och motivation. Men när jag påbörjade det sista varvet och tittade på klockan så började en målbild visa upp sig i mitt huvud. Jag började nämligen räkna och kalkylera på en sluttid. För att komma i mål på runt 11 timmar skulle jag ha en knapp timme på mig att springa de 10 sista kilometrarna. Det skulle ju vara suveränt! Tänk om jag skulle klara sub 11, inklusive punka....Det borde vara möjligt. Det kunde gå!!

Vad jag inte tänkte på då, var att min klocka var inställd på cykelinställning och därmed "automatiskt stopp" när man inte flyttar sig fortare än 5 km/h. Så när jag stod utmed cykelbanan och fibblade med kolsyrepatron och sedan i servicetältet för tubbytet hade tidtagaruret varit stoppat i 13 minuter utan att jag visste det.
Men med "11 timmar" i huvudet sprang jag sista varvet för allt vad tyget höll. Klockan tickade på ....10,56- 10,57-10,58 . Det började skymma och på bara 5 minuter hade det blivit mörkt. Så när jag äntligen var framme vid målet fick jag springa in på röda mattan i ljuset av strålkastare och höra den välbekanta speakern, Paul Kayes ljuvliga stämma! Jag gjorde en "High Five" med honom och jublade över mina 11,05......
Det stämde ju såklart inte! Det gick upp för mig två timmar senare på hotellrummet. Den rätta tiden var istället 11,15!
Men jag é inte bitter....

Nej, jag är så jäkla glad och tacksam! Glad över att ha fått en ny Ironmanmedalj. Glad över att Noa valde att följa med oss. Glad över att ha fått dela ännu ett galet roligt svettspektakel med Lotta Järnviljan. Glad över att vi två tjejer klarade ta oss ner till Barcelona och vara våra egna cykelmeckare (med viss hjälp av Noa såklart!). Glad över att få vara frisk och Glad över att ha fått nya erfarenheter och minnen att lägga i livsryggsäcken!

 

Liselott Håkansson

Overall Rank: 984
Div Rank: 13
Gender Rank: 49

General Info
BIB537
Division40-44
Age44
StateSE
CountrySWE
Profession---
Points3860
Race Summary
Swim01:22:28
Bike05:39:08
Run04:06:39
Overall11:15:31
SWIM DETAILS | Division Rank: 40
Split NameDistanceSplit TimeRace TimePaceDivision RankGender RankOverall Rank
Total3.9 km01:22:2801:22:2802:08/100m401511636
BIKE DETAILS | Division Rank: 18
Split NameDistanceSplit TimeRace TimePaceDivision RankGender RankOverall Rank
Total180.2 km05:39:0807:07:2631.89 kph18791355
RUN DETAILS | Division Rank: 13
Split NameDistanceSplit TimeRace TimePaceDivision RankGender RankOverall Rank
Total42.2 km04:06:3911:15:3105:50/km1349984
Transition Details
T1: Swim-to-bike00:05:50
T2: Bike-to-run00:01:264 kommentarer:

 1. Fantastiskt bra kämpat o genomfört Liselott :-)
  /Magnus

  SvaraRadera
 2. Asså...det är fler som lipar nu! Så himla grymt genomfört å som vanligt med fantastisk racerapport. Vilken upplevelse i både ansträngning och sinnesstämning, tänk vad man kan klara av! Hatten av!
  Kram Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kajsa! Nu ses vi snart på spinningen! Kram

   Radera