lördag 1 november 2014

Det kom ett mail...

För ett par år sedan skrev jag om andningsproblem i samband med simning och hittade ett syndrom som heter SIPE på nätet. SIPE står för "Swimming Induced Pulmonary Edema" och liknar någon form av lungödem som bara uppträder i samband med simning. Jag har en god vän som troligen drabbas av detta då och då och jag fått hennes besvär beskrivna och även varit med i öppet vatten när hon fått ett anfall. Det här fenomenet är, som väl är, ganska ovanligt men väldigt väldigt konstigt eftersom det är helt friska, vältränade individer som drabbas, men BARA när dom simmar!

Här om månaden fick jag ett mail.

Så här stod det:

"Hej
Jag heter Helena och kommenterade ett inlägg på din blogg i oktober förra året om andningsbesvär vid simning. Du var vänlig att ge mig din mailadress om jag ville prata mer om SIPE som din väninna troligtvis lider av. Jag har tänkt så många gånger att jag ska höra av mig mig inte blivit "färdig" till det förrän nu. Mycket om varför jag inte har hört av mig beror på att när anfallen inte inträffar är jag mycket duktig på att förtränga och intala mig om att det inte är något fel på mig. Hur som helst så på tävling igår (Malmö triathlon) fick jag ett så kraftigt anfall under simningen att jag var tvungen att uppsöka akutsjukvård. Det akuta tillståndet behandlades med inhalation, de tog en massa blodprov och gjorde även en ct thorax. De misstänkte proppar i lungorna och ville utesluta lungödem. Alla undersökningar var ok och efter ett par timmar fick jag åka hem. Jag mådde också då mycket bättre när allt var upphostat från lungorna ( mestadels blod) men jag hade iaf tur att träffa en bra dr på akuten som jag nämnde SIPE för och han tog sig tid att googla på det. Han menade att jag kanske kunde ha det eftersom många av symtomen stämmer men det finns ingen evidens att luta sig mot, bara forskning. Jag ska bli vidare utredd på lungkliniken om specialisterna vill ta emot mig, han menade att det kanske de inte gör eftersom detta "bara" händer under simning och behandlingen är då ju att sluta simma. Jag är så ledsen. För mig är det ju inte "bara" att sluta simma, utan det handlar om så mycket mer, att aldrig mer kunna köra triathlon osv.
"Hur som helst så undrar jag hur det har gått för din väninna och om hon träffat någon dr som har satt sig in i syndromet och om hon har någon medicin som hon kan ta innan hon simmar( jag har själv provat bricanyl som jag fick utskrivet på vårdcentralen efter mycket tjat, men det fungerar inte för mig, jag kan få anfall ändå)
/Helena

Visst är SIPE-fenomenet konstigt! Min vännina har vänt ut och in på det mesta för att försöka bli av med problemen. Vi har försökt hitta orsaker i för små våtdräkter, stasade stora blodkärl, onaturlig andning, övervätskad osv osv. Tyvärr har vi inte funnit något som gör skillnad. Först trodde vi att kallt vatten var orsaken men när problemet även uppstod i bassäng så kunde vi utesluta även det.
Jag hoppas innerligt att både Helena och min väninna kan se något positivt att man inte kan hitta några fel på dom och att dom finner glädjen i det som dom faktiskt kan göra. Dom här är ju super starka atleter som älskar att testa gränser och svettas lite.

 
 
Tack Helena för att jag fick dela med mig av ditt mail. Hoppas du mår bra.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar